Vinkovački IROHS: Nebriga Hrvatske o obnovi i održavanju groba Josipa Runjanina. ZAŠTO JE HRVATSKA ODBACILA SKLADATELJA LIJEPE NAŠE?

U Runjaninovoj ulici u Zagrebu nalazi se Ministarstvo kulture. U Runjaninovoj ulici u Novom Sadu nekada je bila kuća u kojoj je Runjanin živio do kraja života. Kuća je propala, srušila se, a ta, nekad mala ulica jednostavno je nestala. Na njezinu je mjestu parkiralište šoping centra.

U povodu 200. obljetnice rođenja skladatelja Josipa Runjanina i 130. obljetnice izvedbe „Lijepe naše domovine” kao hrvatske himne, vinkovački Institut za razvoj odnosa Hrvatske i Srbije (IROHS) pokrenuo je postupak trajnog rješenja obnove i održavanja groba Josipa Runjanina u Novom Sadu

Upravo je Runjanin 1848. godine skladao glazbu za Mihanovićevu pjesmu ‘Horvatska domovina’, koja je izabrana za hrvatsku himnu, pod naslovom ‘Lijepa naša domovino’ prigodom velike izložbe Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva 1891. godine”, podsjeća predsjednik IROHS-a, negdašnji saborski zastupnik Damir Rimac.

Po Rimčevim riječima, grobno mjesto hrvatskog skladatelja srpskih korijena, rođenog 1821. godine u Vinkovcima, poprilično je u lošem stanju iako je zaštićeno rješenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu.

“Institut je već stupio u kontakt s mjerodavnim ustanovama u Novom Sadu i u postupku je pribavljanje dokumentacije potrebne za sanaciju grobnog mjesta i nadgrobnog spomenika”, rekao je Damir Rimac.

Istaknuo je kako smatra da je dužnost, ponajprije Grada Vinkovaca kao rodnoga grada Josipa Runjanina, Vukovarsko-srijemske županije te hrvatskih institucija iz područja kulture da se aktivno uključe u rješavanje tog problema.

“Ako se Josipa Runjanina prisjetimo samo prilikom intoniranja himne u svečanim trenutcima ili prilikom sportskih uspjeha, moramo si priznati da do sada nismo učinili dovoljno da se primjereno brinemo o posljednjem počivalištu jednog od velikana hrvatske povijesti. Ovo je prilika da to promijenimo”, poručio je Rimac.

Neka im je vječna slava! Vama poštovani Dragovoljci i istinski branitelji, veliko hvala!

ISTINA & DOMOVINA!